Sedm salátů, které Vás nabijí vitamíny a energií

Teplý salát s grilovanou zeleninou a rukolou

  • 50 g rukoly
  • 100 g cukety
  • 100 g papriky
  • olivový olej
  • sůl
  • balzamiko

102-salat-rukola-velka-upr.jpg

Postup:

Omytou rukolu dejte do mísy. Na pánvi na menším množství olivového oleje grilujte cuketu nakrájenou na kolečka a také papriku nakrájenou na menší díly. Grilovanou cuketu osolte. Sytivost salátu můžete zvýšit přidáním grilovaných žampionů. Mírně vychladlou zeleninu smíchejte s rukolou. Dochuťte balzamikem. Lze podávat také jako přílohu.

Výživové hodnoty na 1 porci: 101 kcal

  • Bílkoviny: 50 %
  • Sacharidy: 33 %
  • Tuky: 17 %

Salát s mangem

  • 750 g krůtího masa
  • 500 g čínského zelí nebo ledového salátu
  • mango
  • jablko
  • kelímek bílého jogurtu do 3 % tuku
  • citron
  • mletý čerstvý zázvor
  • sůl
  • olej

102-salat-s-mangem-velka-upr.jpg

Postup:

Krůtí maso nakrájejte na nudličky a promíchejte v marinádě z jogurtu, zázvoru, citronu a oleje a orestujte ho. Mezitím si nakrájíme čínské zelí nebo ledový salát, mango a jablko. Ovoce zakápněte citronem, aby nezhnědlo. Poté vše smíchejte dohromady.

Výživové hodnoty na 1 porci: 305 kcal

  • Bílkoviny: 69 %
  • Sacharidy: 25 %
  • Tuky: 6 %

Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou

  • 200 g uvařených jáhel
  • 2 barevné papriky
  • menší čerstvá okurka
  • červená cibule
  • 3 rajčata
  • pepř
  • sůl
  • worcestrová omáčka
  • bílý jogurt
  • lžička francouzské hořčice
  • trocha stévie
  • trocha citronové šťávy
  • směs čerstvých (sušených) bylinek

102-jahlovy-salat-s-jogurtovou-zalivkou-velka-upr.jpg

Postup:

Všechnu zeleninu nakrájejte, smíchejte s uvařenými jáhlami, ochuťte worcestrovou omáčkou, solí a pokapejte olejem. Do jogurtu přidejte hořčici, stévii, citronovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijte porce salátu přímo na talířích nebo zálivku do salátu zamíchejte. Salát podávejte zdobený čerstvými bylinkami.

Výživové hodnoty na 1 porci: 255 kcal

  • Bílkoviny: 19 %
  • Sacharidy: 68 %
  • Tuky: 13 %

Teplý dvoubarevný salát z cherry rajčátek

  • 250 g červených cherry rajčátek
  • 250 g žlutých cherry rajčátek
  • hrst oregana
  • sůl
  • olivový olej

102-teply-dvoubarevny-salat-z-cherry-rajcat.jpg

Postup:

Do zapékací mísy vložíme omytá rajčátka, která před tím pokapeme olivovým olejem, osolíme a posypeme oregánem. Zapékáme 20 minut a ihned podáváme.

Zeleninový salát s chřestem

  • ledový salát
  • rukola
  • 8 cherry rajčátek
  • 4 chřesty
  • 4 ředkvičky
  • 1 červená cibule
  • 2 dl olivového oleje
  • 1 dl vinného bílého octa
  • sůl
  • pepř

zeleninovy salat.jpeg

Postup:

Chřest oloupejte a uvařte ve vařící vodě doměkka. Do hlubokého talíře či misky natrhejte salát, rukolu, přidejte na čtvrtky nakrájená rajčátka, na měsíčky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený chřest, ředkvičky a zalijte připravenou zálivkou. Zálivku vytvořte smícháním vinného bílého octa a olivového oleje. Nejlépe salát chutná dobře vychlazený.

Červená řepa s křenem

  • 400 g červené řepy
  • 200 g jablek
  • 50 g křenu
  • jogurtový dresink

Salat_z_cervene_repy_s_krenem.jpg

Postup:

Syrovou červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemné proužky. Křen také jemně nastrouhejte. Všechny suroviny smíchejte, přelijte jogurtovým dresinkem a dobře promíchejte. Salát podávejte chlazený jako přílohu k masu.

Celerový salát s ořechy

  • 800 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 200 g jablek
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 250 ml bílého jogurtu
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • cukr a sůl

celerovy salat s orechy.jpg

Postup:

Celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, spaříme, necháme okapat, zakapeme citronovou šťávou. Oloupaná jablka pokrájíme na nudličky, ořechy hrubě nasekáme. V misce smícháme celer, mrkev, jablka, přidáme jogurt, dochutíme solí a cukrem, pokapeme olivovým olejem. Nakonec vmícháme nasekané ořechy. Salát vychladíme a podáváme jako přílohu.

Inspiroval Vás tento článek?