Honí vás mlsná? Víme, jak na to…

Když budete mít hlad, sáhnete po kdejakém rychlém zdroji energie, který ve vašem těle napáchá víc škod než užitku. Sladké je častou záplatou na všechny bolístky. Jenomže tím kolísá hladina našeho krevního cukru, budujeme si inzulínovou rezistenci, zaděláváme na kila navíc a dokonce i třeba problémy s pletí.

Jak chutím na sladké předcházet?

Za předpokladu, že tělu dodáte kvalitní energetický zdroj, budou se chutě na sladké ozývat minimálně. Základním předpokladem pro to, abyste chutě udrželi na uzdě, je jíst pět až šestkrát denně ve dvou a půl až třech hodinových rozestupech stravu, která je vydatná na potřebné živiny. Ty čerpá ze sacharidů, bílkovin a tuků. I jejich poměr by měl být vyvážený. Jako optimum se uvádí denně přijmout 50 až 55 % sacharidů, 30 až 35 % bílkovin a 15 až 20 % tuků. Pokud totiž toto podceníte, tělo dospěje do stavu vyčerpanosti a bude potřebovat doplnit energii rychle. A co je nejrychlejším zdrojem energie? Jednoduchý cukr. Cílem snížení hmotnosti či redukce chutí na sladké není vyhýbat se cukrům jako čert kříži. Naučte se ale vnímat rozdíl mezi těmi jednoduchými a složenými. Zatímco první skupina je pro vaše tělo škodlivá, tu druhou naopak potřebuje víc než cokoli jiného. Jinými slovy – cukry nejsou jen čokoláda a bábovka, ale i pečivo, ovoce, rýže nebo těstoviny. Pokud si nevíte rady, není nic jednoduššího, než si zajít pro radu do nejbližší pobočky výživové poradny NATURHOUSE, kde vám ochotně poradí, jak jídelníček sestavit.

SOS řešení

I příjmem fruktózy z ovoce můžete chutě ovlivňovat. Ovoce si dopřejte ideálně k dopolední i odpolední svačině, čímž udržíte hladinu krevního cukru vyrovnanou a stejně tak i vaše chutě. Nejvhodnější je vybírat si ze sezonních potravin. Pokud vás čerstvé ovoce nadýmá, vybírejte hodně zralé nebo si jej můžete povařit či upéct.

Schází vám inspirace na zdravé recepty? Podívejte na www.youtube.com, kde pod kanálem Video recepty NATURHOUSE naleznete spoustu inspirace včetně tipů, jak na to.

Proč vás možná honí mlsná?

  • Jedli jsme hodně, ale málo. Kalorie totiž nejsou všechno. Jakmile máme hodně kalorií v nesprávném poměru živin, tělo nebude mít dostatek energie. A zase bude mít potřebu si ji kompenzovat. Nelze si sestavit menu jen z karbohydrátů a škrobů, které nás na dlouho nezasytí.
  • Snědli jsme něco hodně slaného. Jakmile je jídlo hodně slané, může vyvolávat chuť na sladké. Lepším řešením je používat k ochucování bylinky.
  • Udělali jste si zvyk. Dáváte si sladkou kávu po ránu a čokoládu po obědě, protože si prostě dáváme sladkou kávu po ránu a čokoládu po obědě. Ze všeho se dá udělat zvyk, zvlášť z něčeho tak návykového, jako je cukr.

Naše recepty na zdravé a lehké mlsání:

Jogurt s mraženým červeným ovocem1.JPG

Jogurt s mraženým červeným ovocem

Ingredience: 200 g nízkotučného tvarohu, 135 g bílého jogurtu, 200 g mraženého ovoce/v sezoně čerstvého sezonního ovoce, 1 sáček koktejlu SLIMBEL SYSTEM, 1 polévková lžíce sladidla PECVA

Postup: Vše rozmixujeme a necháme zamrazit alespoň na 4 hodiny.

NATURHOUSE-Nepečený dort3.jpg

Nepečený čokoládovo-vanilkový dort

Ingredience: 2 polotučné tvarohy, 1 ricotta, 200 g sušenek FIBROKI CACAO, 1 sáček vanilkového pudinku SLIMBEL SYSTEM, 1 sáček čokoládového pudinku SLIMBEL SYSTEM, 1 sáček APINAT CACAO, 1 sáček želatinového ztužovače (není podmínkou)

Postup: Na dno dortové formy poskládáme sušenky, které pokapeme kakaem, aby byly krásně vláčné. V misce smícháme 2 tvarohy a ricottu a směs rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme čokoládový pudink smíchaný s malým množstvím vody a do druhé vanilkový pudink připravený stejným způsobem. Následně do každé směsi pozvolna metličkou zašleháme polovinu ztužovače připraveného dle návodu. Na sušenky nalijeme čokoládovou vrstvu, opět proložíme dortík sušenkami a na ty nalijeme vanilkovou vrstvu a celý dort dáme vychladit do lednice. Zdobíme dle chuti ovocem, strouhanou proteinovou tyčinkou SLIMBEL SYSTEM dle oblíbené příchuti, můžeme použít mandle.

Inspiroval Vás tento článek?