Dietní vs. tučné - největší mýty o jídle během hubnutí

Také už jste určitě slyšeli spoustu zaručených rad a receptů, jak rychle zhubnout. V jednu chvíli bylo děsně populární něco – například kompletně vyřadit všechny tuky – a v druhou chvíli se přišlo na to, že je to vlastně jen dočasné řešení, že tělo ke svému zdravému fungování potřebuje kvalitní příjem zdravých tuků. My Vás určitě nebudeme nutit do žádných extrémů, ale ukážeme Vám, na co si dát pozor.

1.) Pokud chcete shodit přebytečná kila, nebo se začít zdravěji stravovat, prvním krokem je nahradit potraviny s jednoduchými tzv. bílými sacharidy za celozrnné, které mají více vlákniny. Nejčastějším příkladem bývá bílá a hnědá rýže. Rozdíl u těchto potravin je ve zpracování, kdy u bílé rýže zrno přichází o svůj obal, a tím potravina ztrácí cenné vitamíny a vlákninu. Právě vláknina v hnědé rýži však může některým lidem způsobovat zažívací problémy, proto je důležité dbát na správnou úpravu pokrmu.

2.) Další oblíbenou přílohou, obzvláště v Čechách, jsou brambory. Pokud si je chcete dopřát i při dietě, zvolte úpravu raději vařenou než pečenou či fritovanou variantu. Zkusit můžete i sladké brambory batáty, které jsou méně kalorické a mají více vitamínů oproti bramborám.

3.) Velkým mýtem při hubnutí je upřednostňování tzv. light jogurtů s 0% obsahem tuku. Když uberete tuk, jiná složka se logicky musí přidat, u jogurtů to tak často bývá škrob a sladidla. Zlatou střední cestou jsou proto v redukční fázi bílé jogurty s obsahem tuku 1–3 %.

4.) Pokud vám někdo řekne, že při dietě máte z jídelníčku úplně vyřadit tučné ryby, neposlouchejte ho. Tučné ryby totiž obsahují vysoký podíl omega-3 mastný kyselin, které chrání naše tělo proti zánětům a které si sami neumíme vyrobit. Tato látka se nachází ve všech druzích ryb, protože je chrání proti chladu, a právě tučné ryby se v ledových vodách nacházejí nejčastěji. Při redukci váhy si je pak dopřejte klidně 2x týdně.

5.) Celozrnné a vícezrnné pečivo není to samé. Důležité je sledovat složení pečiva a kontrolovat podíl celozrnné mouky. Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Zatímco u vícezrnného pečiva může být podíl celozrnné mouky pouze 5%.

Sami můžete vidět, že to není tak složité. Tak kdy začnete?

Inspiroval Vás tento článek?