5 největších mýtů o zdravém životním stylu

1.) Malé porce – omezit příjem potravin mívá spíše opačný efekt, tělo najede po čase do nouzového režimu, zpomalí metabolismus a začne ve větší míře tuky v těle schraňovat.

2) Jíst nejpozději do 17.00 – čas večeře záleží na tom, v kolik hodin se ukládáme ke spánku. Pokud jsme zvyklí spíše ponocovat, musíme i večeři posunout, abychom nechodili spát o hladu, nebo aby nás hlad v pozdních hodinách nedonutil hledat sladkosti a jiné pochutiny.

3) Nejíst pečivo a přílohy – přílohy jsou komplexní sacharidy, které tělo potřebuje, pečivo je dobré vybírat celozrnné, ale neznamená to, že se mu v redukci musíme zcela vyhnout. Není potřeba vynechávat zdroje správných sacharidů, důležité je naopak mít vyvážený jídelníček. Vyhnout bychom se měli pouze sladkostem, jako jsou zákusky, sušenky, čokoláda…

4) Pít co nejvíc – i pitný režim by měl být vyvážený, naopak velké množství tekutin může být pro tělo nebezpečné. Důležité je si uvědomit, že pitný režim by se měl skládat hlavně z neperlivé neochucené vody, případně občas ovocného čaje. Nepít sladké minerálky, colové nápoje, protože jsou zdrojem prázdných kalorií.

5) Nepoužívat tuky – musíme si uvědomit, že tělo tuky potřebuje (například proto, že vitamíny A, D, E a K jsou rozpustné v tucích), je ovšem důležité vybírat ty zdravé – olivový olej, ryby, ořechy, avokádo.

Zdravé hubnutí znamená vyvážený a pestrý jídelníček a přiměřený pohyb. Ne pro každého se hodí všechno.

Inspiroval Vás tento článek?