5 dietních dezertů, které Vám osladí život

Na sladkém si pochutnáte i bez použití cukru! Nahradit se dá například medem nebo přírodně sladkým ovocem, jako jsou například datle nebo banán. Pro inspiraci jsme sepsali 5 receptů na dezerty, které jsou výtečné jak chuťově, tak pro Vaše zdraví.

Čokoládové kuličky

  • 100 g mletých rozinek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g 80% čokolády
  • kokos na obalení kuliček

cokoladove kulicky.jpg

Postup:

Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte. Malou lžičkou nabírejte, obalte v kokosu a vytvarujte do kuličky.

Výživové hodnoty na 1 kus: 88 kcal

  • Bílkoviny: 12 %
  • Sacharidy: 46 %
  • Tuky: 42 %

Limetkový cheesecake

  • kakaové sušenky FIBROKI
  • marmeláda DIETESSE.3
  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 bílé jogurty
  • želatinový ztužovač krému
  • šťáva ze 4 limetek
  • kůra z limetky
  • sezónní ovoce na ozdobu

cheesecake1s-900x600.jpg

Postup:

Na dno dortové formy rozlámejte sušenky FIBROKI a potřete marmeládou DIETESSE.3. Rozmíchejte tvaroh a jogurty, přidejte vymačkanou šťávu z limetek, kůru z limetky a ztužovač krému, připravený podle návodu na obalu. Vyšlehanou směs rozetřete na sušenky pokryté marmeládou a uhlaďte. Můžete ozdobit sezónním ovocem např. jahodami. Přes noc nechejte ztuhnout v lednici.

Buchta z řepy

  • 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle)
  • 100 g kuskusu
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce medu
  • 400 g jogurt do 3 % tuku
  • 400 g jahod, ale lze i jiné ovoce

102-naturhouse-recept-dezert-z-kuskusu-s-jahodami-velka-upr.jpg

Postup:

Ořechy nasekejte a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířek vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.

Výživové hodnoty na 1 porci: 342 kcal/porce

  • Bílkoviny: 18 %
  • Sacharidy: 56 %
  • Tuky: 26 %

Buchta z řepy

  • 250 g řepy
  • 1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie
  • 2 vejce, 125 g rozpuštěného másla
  • 200 g polohrubé špaldové mouky
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička prášku do pečiva

102-naturhouse-recept-buchta-z-repy-velka-upr.jpg

Postup:

Předehřejte troubu na 160 °C, kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem nebo směs naplňte do košíčků na muffiny. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte řepu a nasekejte ořechy. Ušlehejte vejce se stévií, přidejte máslo, mouku, prášek do pečiva. Vmíchejte řepu, ořechy a rozinky. Pečte cca 45 minut v dortové formě, nebo dokud není zabodnuté párátko suché.

Výživové hodnoty na 1 porci: 246 kcal

  • Bílkoviny: 10 %
  • Sacharidy: 62 %
  • Tuky: 28 %

Dýňový cheesecake

  • 200 g máslových sušenek FIBROKI
  • 300 g dýně
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 250 g ricotty
  • lžička skořice, lžička zázvoru

102-dynovy-cheesecake-velka-urpr.jpg

Postup:

Dýni uvaříme, rozmixujeme, scedíme vodu a necháme vychladnout. Na dno dortové formy nasypeme nadrcené sušenky promíchané s máslem a dáme zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smícháme vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochutíme skořicí a zázvorem a postupně přidáváme vychladlou dýni. Směs nalejeme na vychladlé sušenky a dáme zpět do trouby. Pečeme cca 40 min. na 160 °C. Po upečení dáme vychladit do ledničky.

Výživové hodny na 1 porci: 249 kcal

  • Bílkoviny: 21 %
  • Sacharidy: 48 %
  • Tuky: 31 %

Inspiroval Vás tento článek?