5 chutných polévek, které Vás spolehlivě zasytí

Hráškový krém

  • 350 g mraženého hrášku
  • polévková lžíce olivového oleje
  • cibule
  • stroužek česneku
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř

102-hraskovy-krem-velka-upr (1).jpg

Postup:

V rendlíku na oleji lehce osmahněte cibuli po dobu 3 minut, poté přidejte česnek a smažte další minutu. Poté přidejte kuřecí vývar a vše přiveďte k varu. Přidejte hrášek a nechte 2 minuty povařit. Poté hrášek rozmačkejte nebo rozmixujte, osolte a opepřete.

Výživové hodnoty na 1 porci: 298 kcal

  • Bílkoviny: 20 %
  • Sacharidy: 65 %
  • Tuky: 15 %

Studená polévka

  • 1 polévková lžíce kopru
  • 500 g bílého jogurtu
  • sůl
  • 1 čajová lžička oleje
  • 1/2 salátové okurky
  • 2–3 stroužky česneku

102-studena_polevka_2.jpg

Postup:

Okurku nakrájejte na malé kostičky, smíchejte se vším ostatním. Zalijte 150–200 ml vody a zamíchejte.


Dršťková polévka z hlívy ústřičné

  • 100 ml vody
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 1 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 kávová lžička mletého kmínu
  • 1 kávová lžička sladké mleté papriky
  • půl kávové lžičky majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 najemno nastrouhaný menší brambor

drštková

Postup:

Hlívu lehce orestujeme na cibulce s olejem, přidáme papriku a kmín. Zalijeme horkou vodou, přidáme brambor. Uvaříme doměkka a dochutíme česnekem s majoránkou. Pokud použijete v polévce méně vody, můžete z ní udělat také guláš s přílohou - pohankou, rýží atd. Ideální v době, kdy můžete přílohy a rádi byste si odlehčili od masa.

Čočková polévka

  • 200 g červené čočky
  • 2-3 lístky bobkového listu
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka kari
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky

čočková polévka.jpg

Postup:

Čočku propláchněte a nechte ji ve studené vodě dvě hodiny namočenou. Poté vodu slijte, zalijte ji čistou vodou a přidejte bobkový list a kostku zeleninového bujonu, uvařte doměkka. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Na pánvičce na olivovém oleji zpěňte nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a poduste pod pokličkou doměkka. Nakonec přidejte nakrájené rajče na kostičky a lehce poduste. Vzniklou směs přidejte k vařené čočce a dochuťte zázvorem, kari, paprikou a solí a ještě krátce povařte. Nakonec z polévky vyndejte bobkový list a vše rozmixujte ponorným mixérem do hladkého krému. Podávejte ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou.

Dýňová polévka

  • 1/2 dýně hokaido
  • 1 cibule
  • zeleninový bujon
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek dle chuti
  • kari koření dle chuti
  • zázvor dle chuti
  • bílý jogurt do 3 % tuku na ozdobu

dýňová polévka

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte dozlatova na olivovém oleji. Přidejte nakrájenou dýni hokaido, lehce orestujte a poté zalijte vodou, do které pro lepší chuť můžete přidat bujon bez soli. Dýni vařte doměkka, polévku ochuťte muškátovým oříškem, kari kořením a zázvorem. Na závěr polévku rozmixujte na krém. Hotovou polévku můžete ozdobit bílým jogurtem, posypat opraženými dýňovými semínky nebo přidat restované žampiony a tempeh, nebo restované krevety.

Inspiroval Vás tento článek?