5 zdravých snídaní, které Vás nabijí energií!

Snídani byste si měli dát nejpozději do hodiny po probuzení. A jak by měla vyvážená snídaně vypadat? „Základem správné snídaně jsou kvalitní bílkoviny a kvalitní sacharidy,“ říká výživová poradkyně Věra ze zdravého jídelníčku. Co si pod tím můžete představit? Například tvarohové pomazánky, vajíčka, kvalitní šunku nebo různé varianty luštěninových pomazánek s celozrnným pečivem a zeleninou. Ti, kteří preferují sladké snídaně, si mohou připravit tvaroh s ovocem a celozrnnými sušenkami, ovesné kaše, neslazené müsli z vloček, oříšků a semínek nebo zdravější varianty sladkého pečiva. Nestíháte snídat? Zkuste si připravit vydatné smoothie třeba z borůvek, banánu a lžíce ovesných vloček, které můžete trochu naředit vodou.

Zahajte svoje rána s úsměvem a chutnou snídaní, věříme, že si z našich tipů vyberete snídani, která vám zpříjemní nejen ráno, ale i celý den.

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ČOČKY S VEJCEM

Suroviny: 50 g červené čočky, 1 vejce, 50 g šunky, 1 kyselá okurka, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička dijonské hořčice, pepř, sůl himalájská, toasty FIBROKI

Postup: Červenou čočku uvařte doměkka, pak rozmixujte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Vejce, šunku, cibuli a okurku nakrájejte na kousky a smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte hořčicí, pepřem a solí, pokud je potřeba. Nakonec rozmixujte dohladka a natírejte na kváskový chléb nebo suchary FIBROKI a ozdobte čerstvou zeleninou.

cockova-pomazanka-s-vejcem3.JPG

TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny: 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 nízkotučný tvaroh, 1 cibule, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl a pepř na dochucení

Postup: Tuňáka smíchejte s tvarohem a nadrobno nakrájenou cibulkou, dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Natírejte na celozrnný kváskový chléb a ozdobte zeleninou podle chuti.

tunakova-pomazanka3.JPG

POHANKOVÉ PALAČINKY

Suroviny: 75 g pohankové mouky, 10 g tapiokové škrobové mouky, ¼ lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky kokosového oleje, 1 lžička kokosového cukru, 200 ml vody

Postup: Ze všech surovin připravte řidší palačinkové těsto, které nechejte 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promíchejte. Pánev s nepřilnavým povrchem lehce vytřete kokosovým olejem, rozehřejte a nalijte na ni menší naběračku těsta a krouživým pohybem jej nechejte roztéct k okrajům pánve. Smažte, dokud povrch palačinky neztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně palačinku obraťte a krátce osmažte i z druhé strany. Hotové palačinky skládejte na sebe a přikryjte talířem, díky čemuž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat. Naplňte makovou náplní a ozdobte ovocem.

Maková náplň:

150 g mletého máku smíchejte s kokosovým cukrem a krátce povařte ve 150 ml kokosového mléka, můžete přidat nasekané mandle.

pohankove-palacinky1.JPG

JOGURTOVÝ ŠTRÚDL S ČERVENÝM OVOCEM

Suroviny: 250 g tvarohu (polotučného), 1 sáček pudinku SLIMBEL SYSTEM jogurt s červeným ovocem, 250 g jahod, 300 g špaldové mouky, 50 g ghí, 1 vejce, 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátu, 1 bílý jogurt

Postup: Na náplň smíchejte tvaroh s pudinkem SLIMBEL SYSTEM a nakrájenými jahodami. Na těsto smíchejte mouku s kypřicím práškem, přidejte vejce, jogurt a ghí. Těsto vyválejte, naplňte náplní a srolujte. Pečte na 150 °C asi 20 až 30 minut.

jogurtovy-strudl

KOKOSOVÁ KAŠE S ČOKOLÁDOU

Suroviny na 2 porce: 100 g ovesných vloček, 1 rozmačkaný zralý banán, 1 lžíce chia semínek, 480 ml kokosového mléka (vzhledem k vyšší tučnosti mléka můžete ředit s vodou v poměru 1:1), 1 lžička vanilkového extraktu (nebo špetka mleté vanilky), nasekaná kvalitní hořká čokoláda alespoň 80 % kakaa (nebo nastrouhaná na hoblinky), strouhaný kokos na dozdobení

Postup: V nádobě s víčkem smíchejte banán, chia semínka a ovesné vločky. Přidejte kokosové mléko a vanilkový extrakt. Nádobu uzavřete a nechte přes noc v ledničce. Před podáváním přidejte trochu teplého mléka a kaši případně přihřejte. Ozdobte kokosem a čokoládou.

kokosova-kase-s-cokoladou.jpg

Inspiroval Vás tento článek?